5 x tips koppels fotograferen

Wil je aan de slag met het fotograferen van koppels? Maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Ik heb 5 tips die jou helpen om te mooiste plaatjes te maken tijdens je loveshoot!

Of je nou beginner bent of al wat ervaring hebt. Deze tips komen altijd goed van pas. Ze zorgen ervoor dat je foto's spontaner worden en dat je klanten meer plezier hebben tijdens de fotoshoot. 

1. Communicatie is key

We vallen gelijk met de deur is huis. Communicatie met je klanten vooraf is het allerbelangrijkste! Zorg dat je weet wat je klant mooi vind en van je verwacht. Doe dit door met ze af te spreken, telefonisch of via de mail. Zorg dat je de verwachtingen altijd terug kan vinden als reminder tijdens je fotoshoot. 

Wat je ook kan doen is je klanten vragen om een moodboard te maken. Dit kan gemakkelijk via Pinterest. Bespreek jouw ideeën met de klant en op die manier weten beide partijen waar ze aan toe zijn. Fijn toch? 

Het is trouwens ook heel handig om zelf moodboards te maken om poses te onthouden! 

Schermafbeelding 2022-07-21 om 144916png

2. Word beste vrienden met je instellingen

Kijk, dit is een kwestie van heel veel oefenen. Het kennen van je camera en de instellingen per fotoshoot heeft tijd nodig. Zodra je de controle hebt over de instellingen dan wordt het echt leuk! De koppels die je fotografeert veranderen steeds van pose, het licht van je locatie veranderd en er kan altijd iets onverwachts gebeuren tijdens de fotoshoot. Ben je hierop voorbereid? 

Oefen eens op je beste vriendin en haar partner op verschillende locaties. Wees creatief en probeer iedere keer zo snel mogelijk je instellingen juist te krijgen. Laat ik het zo zeggen: focus je op je klanten en niet teveel op je camera. Ken je instellingen dan is dat in elk geval een zorg minder.

3. Neem de tijd

Als er iets is waar velen de mist in gaan dan is het met tijd. Tijdens het communiceren met je koppel geef je aan hoelang je denkt bezig te zijn met het fotograferen. Schat dit ruim in! Je wil dat zij tevreden zijn met de foto's toch? Neem dan rustig de tijd om het plaatje zo te krijgen zoals jij en zij willen. Gehaast te werk gaan zorgt voor stress en je koppel zal je minder goed begrijpen tijdens de fotoshoot. 

Na een aantal loveshoots gedaan te hebben wist ik hoelang ik de tijd nodig had voor een fotoshoot. Ik werk met pakketten, daarin staat hoelang de fotoshoot duurt, hoeveel foto's ze krijgen en natuurlijk de prijs. (Mocht de wens van een klant net anders zijn dan worden er natuurlijk dingen aangepast of toegevoegd).

4. En.. Actie!

Mijn voorkeur gaat uit naar spontane foto's en het moment vastleggen zoals het is. Ik stuur mensen aan en vraag ze om bepaalde poses aan te nemen. Wist je dat als je je koppels laat bewegen je vaak nog spontanere foto's krijgt? Dit is trouwens ook een goede ice breaker voor het begin van een fotoshoot.

Een paar voorbeelden: laat je koppel naar je toe rennen, een vliegtuigje na te doen, pirouettes draaien en zo kan je nog veel meer bedenken! 


IMG_9592jpg

5. Doe is gek! 

Als fotograaf wil je natuurlijk professioneel overkomen. Ik kan je vertellen dat professioneel zijn en gek doen heel goed samen kunnen. Je zal vast denken huh? Zodra jij aan je klanten laat merken dat je zelfverzekerd bent en er alles aan doet om het juiste plaatje te krijgen. Zelfs als dat betekend jezelf voor schut zetten. Boeien! Je klanten zijn relaxed en hebben door dat je weet wat je aan het doen bent.

Blijf praten met je klanten tijdens het fotograferen. Maak af en toe een grapje, als ze je pose niet snappen doe het ze voor, wil je meer actie? Spring in de lucht. Het kan allemaal en je krijgt er geen spijt van!