5 x tips hoe je begint met fotografie

Ben jij een liefhebber van mooie plaatjes, maar weet je niet zo goed hoe je moet beginnen? Geen zorgen! Ik heb vijf tips die jou kunnen helpen met het maken van je eerste toffe foto's.

Je hebt niet het duurste apparatuur nodig voor een goede foto. Met wat doorzettingsvermogen en creativiteit kom je al een heel eind!

Leer je camera kennen
Dit klinkt misschien heel cliché, maar het is echt zo! Kom er achter wat voor camera je hebt en leer waar je instellingen zitten. Leer wat ISO, sluitertijd en je diafragma is. Experimenteer hier wat mee en kijk wat voor mooie creaties je krijgt.
 

Tekst gaat verder onder de foto

Cheat Sheetjpg

Vergelijk je werk niet
Dit is misschien heel verleidelijk om te doen. Verwar het niet met je laten inspireren door iemand anders! Ik bedoel echt het vergelijken van je eigen foto's met de foto's van iemand anders. Kom erachter wat jij wilt vertellen met een foto en wat jij in beeld wilt hebben. Er is altijd ruimte om te leren. Straf jezelf niet wanneer jouw foto niet lijkt op de foto die je gezien hebt. 

Bewerking
Je moet er van houden wordt vaak gezegd. Maar alleen het maken van een foto maakt je werk niet uniek! Het werk dat je erin stopt zorgt ervoor dat je een uniek plaatje hebt. Verdiep je in de bewerking van foto's en probeer je eigen bewerkingen te maken. Let hierbij op dat je zoveel mogelijk in RAW schiet! Wat is dat dan zal je, je vast afvragen? Dat is het formaat waarin je de foto's maakt inplaats van JPEG. RAW bevat nog alle informatie van je foto, dit kun je dus nog allemaal aanpassen en dat willen we graag. 

Oefenen, oefenen, oefenen
Heb ik al verteld dat je veel moet oefenen? Fotografie lijkt heel gemakkelijk, maar dat is het niet! Al helemaal niet wanneer je net begint. Volg fotografen die je inspireren. Leer van de mensen om je heen. Ze zijn niet je concurrenten, maar je collega's. Als iets niet in één keer lukt, geef dan niet op. 

Heb plezier
De laatste en belangrijkste tip. Zorg ervoor dat je plezier hebt in het maken van foto's! Ze hoeven niet perfect te zijn. Wat is perfect? Kom erachter wat jij leuk vind om te fotograferen en doe zo ervaring op.